Welcome To Arissha Sofea Blog..Its Time For Story..

Halaman

Selasa, 9 Ogos 2011

Awas sebelum akaun facebook anda di hack


Assalamualaikum dan hye semua, kali ni nak share macam mana nak lindungi akaun facebook anda, boleh di katakan hampir semua memiliki akaun facebook dan kerap kali terdengar rungutan di wall-wall facebook "facebook saya di hack +%@#" dan macam-macam lagi lah. Dan bagi mengatasi masalah ni, cara yang boleh di gunakan untuk mengelakkan akaun anda daripada di bolosi oleh si hacker ialah dengan menggantikan protokol utama di alamat web anda iaitu daripada http anda kepada https, https adalah “Hyper Text Transfer Protocol” dengan Secure Socket Layer (SSL), tujuannya adalah bagi mengawal protokol adress anda supaya berada dalam keadaan selamat. maklumat lanjut mengenai HTTPS ni boleh klik ke wikipidia . Apalagi, lakukan langkah awak sebelum facebook anda pula di hack. 

1. Pergi ke Account pada ruang kanan atas Facebook
2. Klik Tetapan Akaun (Account Settings)
3. Pergi ke Keselamatan (Security)
4. Klik Edit pada (Secure Browsing)
5. Right (Check box)
6. Klik Simpan (Save Changes).

Akaun profile anda akan bertukar kepada https dan bukan lagi http.

 Gambaran bagaimana https ini berfungsi.

 Biasanya di gunakan pada website penting seperti gmail, paypal dan lain-lain

Thanks for reading..=)

4 comments:

Rojak Punya on 11 Ogos 2011 2:17 PG berkata...

cara paling mudah dan senang facebook anda tak akan dihack lagi ialah dengan mendelete akaun facebook anda atau jangan buat langsung akaun facebook. gerenti tak kena hack,hahaha!

erleena on 17 Ogos 2011 11:47 PTG berkata...

dahh buatt :DD

syasya on 18 Ogos 2011 4:14 PTG berkata...

wa..bagusnye...terima kasih untuk info ini awak! kite mmg perlu cegah sebelum terlambat kan =) selamat berpuasa

Megat Ridzuan, 24 on 21 Ogos 2011 6:50 PTG berkata...

i follow you...

Catat Ulasan

Klik kalau nak tengok

Catatan Popular

 

Pelawat

pink teddy

pink teddy

Terima Kasih dari : Arissha Sofea Story Teller